Press "Enter" to skip to content

Clandestinul – debutul în proză al lui Laurențiu Trifan

laurUn debut în proză la Editura Zona Publishers din Iași cu o poveste inspirată din realitate, scrisă într-o cursivitate în care se reflectă caracterul sincer și temerar al personajului principal, care parcurge un traseu inițiatic, mai puțin plăcut în contextul legal al vremurilor când se plasează acțiunea, inacceptabil pentru mulți dintre cei care nu au avut curajul (sau motivele) să fugă din România în perioada când preponderent nu se putea decât ...clandestin.
Personajul principal al cărții povestește prin tot ce a trecut, fie stările sufletești sau de suspans, ce și cât l-a determinat să părăsească România, cu care mijloace și riscuri a făcut-o, iată, o golgota unui clandestin român spre Italia, asumându-și toate încercările servite de o astfel de alegere.
O poveste scrisă dincolo de manierismul literar, fără inhibiții sau artificii literare și, sfârșind-o de citit, sub ultimul punct al cărții, simți pregnant acel ,,chiar așa a fost,, cu o credibilitate pe deplin  justificată.
În povestea lui Laurențiu Trifan se regăsesc majoritatea acelora care au trecut ilegal frontierele statelor în drumul spre Europa anilor înainte de 2007.
Dacă gestul autorului ar fi imitat de toți cei care au fost clandestini, s-ar scrie o tulburătoare istorie a diasporei românești și, mai ales, dacă ar trece și tot ce au trăit apoi, pentru a reuși (sau nu) să se integreze în țările care i-au găzduit sau încă îi găzduiește.
Laurențiu Trifan este un început în acest sens, a vut curajul mărturisirii, mărturisire pe care a trecut-o pe hârtie cu inima deschisă.
Aș putea spune că autorul acestei cărți ,,Clandestinul,, a parcurs frontiera în literatură într-un mod absolut legal, nu ca un clandestin, cu spirit de prozator despre care vom mai vorbi și îl vom citi mai mult pentru că epicul său este radiografia vieții trăite.

Sâmbătă 27 Iunie 2015, începând cu orele 15.00, în cadrul ediției a patra a Cenaclului de la Roma, va avea loc lansarea cărții ,,Clandestinul,, de Laurențiu Trifan.

(Valeriu Dg Barbu)

One Comment

  1. Eliza Puscoi Eliza Puscoi iunie 20, 2015

    emoţiile mele, au lăsat loc la ploaia sufletească…cunoscând autorul. Succes!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

copyright radiovocativ 2016